Tanulmányok, előadások

Nyugdíjrendszer a változó társadalomban

2020. április 6. 08:00:01
Három évtizede folynak különböző irányú kísérletek a nyugdíjrendszer reformjára. A reformokra egyrészt a finanszírozhatóság biztosítása, másrészt a nagyobb igazságosság elérése érdekében van szükség. Nem elegendők a parametrikus reformok. Paradigmaváltás kell a nyugdíjrendszerben! (Pénzügyi Szemle 2020/1.)

Botos József - Botos Katalin

Paradigmaváltásra van szükség a nyugdíjrendszerben. A biztosítási paradigmát a befektetési paradigmára kell változtatni, méghozzá, alapvetően a humán tőkébe történő befektetés megtérülésére. Világossá kell, hogy váljon: nem magunknak teszünk félre öreg korunkra, hanem törlesztjük elődeinknek, amit belénk fektettek. Az állami alapnyugdíj számítási módszerénél azonban mégis azon az alapon állapítanák meg a jogosultságunkat majdani munkanyugdíjunkra, hogy járulékfizetésünk arányában, negyven év munkaviszonyt feltételezve, mekkora összegre számíthatnánk.

A munkanyugdíj tehát továbbra is keresetarányos lenne. Kiegészítené azonban a munkanyugdíjat egyrészt a gyermekek után járó, másrészt, az önkéntes megtakarításon alapuló második csatorna. A javasolt nyugdíjreform mindenekelőtt azért lenne fontos, mert nagyobb igazságosságot eredményezne. Ugyanakkor megvalósítható lépés lenne. Nem terhelné meg a jelenben a költségvetést. A családi szolidaritás erősítésében viszont komoly szerepe lehetne. Hosszabb távon visszahatna a nyugdíjrendszer egyensúlyára is. A társadalmi kommunikáció megfelelő formáit pedig minden bizonnyal meg lehetne találni hozzá.

...

Botos József a Társadalombiztosítási Főigazgatóság volt főigazgatója, Botos Katalin a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára

...

A teljes tanulmány itt olvasható, a Pénzügyi Szemle legújabb száma itt érhető el.


Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra