Tanulmányok, előadások

Oktatás és humántőke: ekkora kárt okozott a karantén

2020. szeptember 14. 11:45:16
A karantén miatt világszerte 1,6 milliárd fiatal kényszerült távolt maradni az iskolapadtól 2020 tavaszán, ami óriási, behozhatatlan veszteségek okozott a humántőke és a potenciális GDP-növekedés terén. A hosszú távon kiható mínusz jelenértéke csak eddig közelít egy teljes évi GDP-t.

Az OECD kutatói megkísérelték számszerűsíteni, hogy a koronavírus karantén miatt átszervezett oktatási rendszer mekkora károkat okozott a fiatalok humántőkéjében és ennek nyomán a jövőbeli növekedési lehetőségekben. A közgazdászok egyértelművé teszik egyrészt, hogy az otthoni/online oktatás hatékonyságban messze elmarad az iskolában végzett közös munka mögött és ennek nyomán jelentős humántőke veszteséget generál, másrészt a most nem megtermelt humántőke később már nem pótolható.

Hozzáteszik továbbá, hogy egy gazdaság jövőbeli növekedési lehetőségeit nagyrészt a jelenben előállított humántőke határozza meg, azaz az iskolabezárás egyértelmű hosszú távú veszteséget okoz a világgazdaságnak. Hogy mennyire fájó ez a veszteség, arról az alábbi ábra árulkodik, ahol a leállított iskolai oktatás által generált veszteség jelenértéke látható.

Oktatás és humántőke: ekkora kárt okozott a karantén

Az ábrán szereplő számok milliárd dollárban jelzik, hogy mekkora az iskolabezárás által generált hosszú távú veszteség eddig - harmadik oszlop -1/3 year learning fejléccel - és akkor, ha a lezárások a most kezdődött tanévben is folytatódnak - -2/3 year learning fejléccel. Például az évi mintegy húszezer milliárd dollár GDP-t termelő USA-ban az eddigi iskolabezárás hosszú távú veszteségeinek jelenértéke 14 197 milliárd dollár.

Jól látszik, hogy míg egyes veszteségeket hamar kihevernek a gazdaságok, lásd például a kiskereskedelmi forgalom visszaesését, addig az oktatásban elszenvedett humántőke hiány hosszú távú, behozhatatlan károkat okoz.


A eredeti elemzés itt érhető el.Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra