Tanulmányok, előadások

Összeomlottak az európai és amerikai kötvényhozamok

2019. június 5. 08:00:01
Gyorsulva zuhannak a fejlett európai országok és az USA államkötvényhozamai, azaz emelkedik az áruk: a befektetők pánikszerűen veszik őket, még negatív hozam mellett is. Ez akár a hazai monetáris politikára is kihathat - írja a Növekedés.hu elemzése.

Normalizálódás

Tavaly őszig úgy tűnt, hogy több év után a jegybankok fokozatosan megszüntetik a szokatlanul laza monetáris politikát, és szép lassan visszatérnek azok a kamatszintek, amik nagyjából megegyeznek az adott ország vagy zóna inflációjával, esetleg kissé magasabbak annál, egyidejűleg visszavonásra kerül az a rengeteg fedezetlen pénz, amit a nagy jegybankok az eszközvásárlási programok során bocsátottak a piacra.

Amerika élen járt

Amerikában már javában zajlott kamatemelési ciklus, decemberre az alapkamat már közel 2,50 százalékos lett, ami a Fed inflációs céljához képest már reálhozamot jelent. Mindeközben megkezdték a többletpénz visszavételét, ami havi 50 milliárd dolláros szinten zajlott, és ezt addig tervezték fenntartani, amíg a Fed mérlege (lényegében a fedezetlen pénz mennyisége) a 4500 milliárd dollár nagyjából felére csökken.

Az amerikai államkötvényhozamok mindezeknek megfelelően emelkedtek, a 10 éves kötvény hozama októberben és novemberben 3,2 százalék fölé került, vagyis 10 év átlagában ekkora kamatszintre számítottak a befektetők.
10 éves amerikai államkötvény hozama az elmúlt egy évben

10 éves amerikai államkötvény hozama az elmúlt egy évben


Az eurózónában még ugyan nem kezdődött meg a kamatemelés ciklus, de azt az idei év közepére tervezték, miközben tavaly év végére az EKB befejezte a saját eszközvásárlási programját. Az fejlett európai országok 10 éves államkötvényhozamai ennek megfelelően jóval alacsonyabbak voltak az amerikainál, de emelkedő trendet mutattak: nagyjából 0,6 és 1 százalék között voltak.

Mindent vissza

A folyamat azonban az év végén hirtelen megfordult. Mind Európában, mind Amerikában zuhanni kezdtek a kötvényhozamok, miközben fokozatosan megváltoztak a jegybankok monetáris politikai tervei, és egyúttal a befektetők ilyen irányú várakozásai. A Fed jelezte, hogy nem tervezi a további kamatemeléseket, ráadásul váratlanul abbahagyja a jegybanki mérleg leépítését, az EKB pedig elhalasztotta a lehetséges kamatemelési ciklus megkezdését.

A befektetők, úgy tűnik, ezen alaposan elgondolkoztak. AZ EKB-nál immár bő 10 éve, a válság óta tart a rendkívüli monetáris politika 0 körüli kamattal, Amerikában pedig megtorpant a szigorítás, sőt, egyenesen kamatcsökkentési várakozások indultak, amelyekre még az elnök is rátett egy lapáttal, miután többször úgy nyilatkozott, hogy a Fed részéről kamatcsökkentésre lenne szükség.


Az eredeti elemzés teljes egészében itt olvasható.


Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra