Tanulmányok, előadások

Pénzügyi területen dolgozó értékesítők személyiségvizsgálata

2019. július 10. 08:00:01
A tanulmány célja annak vizsgálata, hogy bemutassa, vajon van-e eltérés a pénzügyi, biztosítási tevékenység nemzetgazdasági ágban dolgozó üzletkötők személyisége és az "átlag" magyar állampolgár személyisége között. A kérdés megválaszolásához a szerző a rövidített Kaliforniai Pszichológiai Kérdőív 21 dimenzióját használta segítségül. (Pénzügyi Szemle 2019/2.)

Juhász István


A kutatás eredményeként megállapítható, hogy a kutatásban részt vevő üzletkötők személyisége jelentős mértékben eltér a korábbi kutatási eredmények több személyiségdimenziójában is. Mindezek alapján javaslom, hogy a pénzügyi területen tevékenykedő üzletkötő kiválasztásakor a vállalatok kiválasztási szakemberei - lehetőség szerint - alkalmazzák az S-CPI-kérdőívet!

Pénzügyi területen dolgozó értékesítők személyiségvizsgálata

Javaslom továbbá, hogy vessék össze kutatási eredményeimet a jelentkező tesztben elért eredményeivel és a vállalati döntéshozók a statisztikailag nem jelentős eltéréseket tekintsék pozitív előjelnek a jelölt további kiválasztási eljárásaiban, továbbá a végleges felvételi/elutasítási döntés meghozatala során! Megjegyzendő azonban, hogy a jelentkezőnek kizárólag ezen kérdőívben elért - a kutatási eredményektől statisztikailag - jelentősen eltérő eredményeire alapozott, elutasító felvételi döntést meghozni nem szabad!

...

Juhász István a Miskolci Egyetem doktorjelöltje

...

A teljes tanulmány itt olvasható, a Pénzügyi Szemle legújabb száma itt érhető el.


Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra