2021. március 12. 7:00

Regionális GDP-körkép: Budapest messze az EU-átlag fölött

Az egy főre jutó, vásárlóerő paritással korrigált GDP tekintetében Budapest az EU-átlag 151 százalékát hozza, amivel előzi Bécset vagy Berlint.

Az Eurostat 2019-re vonatkozóan készített egy térképet - lásd lent, nagyításért klikk a képre -, melyen az egyes EU-s régiók vásárlóerő paritással korrigált, egy főre eső GDP értéke szerepel. Az EU-átlagérték jelenti a 100-at, ennél alacsonyabb értékek halvány kékkel és narancssárgával, a magasabb értékek sötétkékkel szerepelnek. A térkép és a hozzá tartozó adattábla alapján számos érdekes következtetés levonható.

Egyrészt jól látszik a szétválás GDP tekintetében a központi - Nyugat-Európa és a skandináv országok - valamint a periféria - Kelet-Európa és mediterrán országok - közt. Másfelől a kelet-európai országokban szembetűnő a főváros fejlettsége. Budapest például az EU-átlag 151 százalékát hozta 2019-ben, amivel egy főre jutó GDP tekintetében előzi Bécset és Berlint. Hozzáteszik az elemzők, hogy a kiugró értékek mögött nem feltétlenül az adott főváros/régió kiemelkedő életszínvonala húzódik meg, hanem az egy főre jutó GDP-t jelentősen emelő, multinacionális leányvállalatok tevékenysége.

Nagyításért klikk a képre!


Érdekesség, hogy Magyarország egészét tekintve 2019-ben az EU-átlag 73 százalékát hoztuk, ami emelkedést jelent a 2010-ben mért 66 százalékról, azaz kijelenthető, hogy szépen ütemesen közelítünk az EU-átlaghoz. A régiónkban 2019-ben Lengyelország ugyancsak az EU-átlag 73 százalékán állt, míg Szlovákia 70, Csehország 93 százalékos fejlettséget mutatott.

Az EU-s régiók közül a legfejlettebb 2019-ben Luxemburg volt 260 százalékkal, majd következett Írország déli régiója 240 százalékkal és talán némi meglepetésre Prága, 205 százalékkal. A legfejletlenebb régió 32 százalékkal Bulgária észak-nyugati része volt.


Az eredeti elemzés itt olvasható, az adattábla ide kattintva érhető el.