Tanulmányok, előadások

Robbanásszerű emelkedés előtt a kamatok?

2017. november 29. 11:33:42
Az elmúlt években már megszokhattuk a 0 százalékos kamatokat, felmerül azonban két igen izgalmas kérdés: mennyire számít egyedinek, hogy gyakorlatilag nincs kamat a világban, és vajon meddig tarthat ez a különleges időszak? Paul Schmelzing, a Harvard University professzora óvatosságra int és hangsúlyozza: a "€žnormálishoz" való visszatérés sokkal gyorsabb lehet, mint azt gondoljuk.


A professzor elemzésében az elmúlt 700 évre vonatkozóan vizsgálta meg, hogy hogyan alakult a világban a benchmark reálkamatláb. Irányadó kamatként az időszak elején az itáliai városállamok, majd a spanyol, holland, brit, német és amerikai gazdaság kamatlábait használta. Az eredmények a lenti ábrán tekinthetők meg. Sötétkék vonal jelzi az irányadó kockázatmentes reálkamatláb hétéves mozgóátlagának alakulását, piros vonal mutatja a ráta 700 éves átlagát - ez 4,78 százalék, míg az elmúlt 200 év átlaga 2,6 százalék -, a szürkére színezett függőleges sávok pedig a reálkamatláb trendszerűen csökkenő időszakait.

A professzor hangsúlyozza, hogy a benchmarknak tekintett - azaz jelen pillanatban az amerikai - reálkamatláb csökkenő trendje bő három évtizede tart, amely időszak a második leghosszabb a vizsgált hét évtizedben. Összesen egyébiránt mintegy kilenc hasonló periódus volt a világban, melyek többnyire negatív reálkamatlábbal értek véget.

 

 

A kutató hozzáteszi, hogy nyomott reálkamatok időszaka jellemzően gyors fordulattal ért véget, a mélypont utáni 24 hónapban a benchmark átlagosan mintegy 3,15 százalékponttal emelkedett, de volt példa 6,0 százalékpontos megugrásra is. A történelem tehát azt mutatja, hogy a "€žnormálistól" messze elmaradó, 0 százalékos vagy az alatti reálkamatok időszaka nem tart sokáig, sőt, a fordulat és a ráták emelkedése gyakran gyors és robbanásszerű folyamat során megy végbe. Az elemzés arra is rámutat, hogy a kamatemelkedés általában nem valamely gazdaságpolitikai intézkedés nyomán következett be, hanem a piac természetes folyamatainak köszönhetően, úgymond magától.

A legizgalmasabb kérdésre, mely szerint a jelenlegi nullkamat időszak meddig tarthat, természetesen a professzor sem tud válaszolni. Ha azonban igaza van abban, hogy a mélypont után gyors kamatemelkedés következik - kérdés persze, hogy megvolt-e a mélypont -, akkor reális esély mutatkozik arra, hogy hamarosan meglepően gyorsan emelkedő kamatokat lássunk a világban.


Az eredeti elemzés itt és itt érhető el, egy rövid összefoglaló itt olvasható.

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra