2020. január 22. 10:18

Robbantak az ingatlanárak Európában - Magyarország az élmezőnyben

Az elmúlt években valóságos árrobbanást figyelhettünk meg a magyar ingatlanpiacon, amely tendencia még európai összehasonlításban is számottevő. A 2007-2019-es időszakban az EU 28 országa közül hazánk ingatlanpiaca a negyedik legtempósabb áremelkedést mutatta.

A lenti ábra mutatja az Eurostat kimutatását a 2007-2019-es időszak ingatlanpiaci trendjeiről, piros színnel látható az ingatlanárak, kékkel a bérleti díjak átlagos változása az adott országra vonatkozóan, százalékosan. A vizsgált 13 év alatt - a 2019-es adatokból hiányzik a negyedik negyedév - az Európai Unióban átlagosan 21 százalékkal emelkedtek az ingatlanok bérleti díjai, és 19 százalékkal az árak.

Az egyes országokra jellemző értékek jelentős szórást mutatnak, az árak a legjobban dráguló Ausztriában például 86 százalékkal mentek fel, míg a leggyengébb ingatlanpiacot felmutató Görögországban 40 százalékkal csökkentek. Jelentős drágulás volt még megfigyelhető Luxemburgban - +81 százalék - és Svédországban - 80 százalék -, de komoly felfutást mutatott a magyar ingatlanpiac is, a maga 62 százalékos felértékelődésével, amivel hazánk a 28 ország összevetésében a negyedik pozíciót foglalja el.

Nagyításhoz klikk a képre!

Érdekesen alakultak a többi régiós ország ingatlanárai. Miközben a cseheknél hazánkhoz hasonló tempójú, mintegy 60 százalékos felértékelődés volt tapasztalható, addig Szlovákia 37 százalékos, míg Lengyelország 9 százalékos drágulást regisztrált.

A bérleti díjak ugyancsak jelentős szórást mutattak, a legjobban a litván díjak emelkedtek - 101 százalék -, de jelentősen felmentek a cseh - 79 százalék - és a magyar - 68 százalék - értékek is. A bérleti díjak egyetlen országban csökkentek értékelhető mértékben, jelesül Görögországban, egészen pontosan 18 százalékkal.


Az eredeti kimutatás itt érhető el.