Tanulmányok, előadások

Robert Shiller: Ismeretlen területre tévedtek a gazdaságpolitikusok

2020. március 18. 10:46:49
Nincs analógia a jelenlegi helyzetre, így a gazdaságpolitikusoknak ismeretlen területen kell helytállniuk, méghozzá úgy, hogy az első számú megoldásra váró probléma nem gazdasági, hanem egészségügyi - nyilatkozta a Quartz újságírójának Robert Shiller, Nobel-díjas közgazdász.

Robert Shiller hangsúlyozta, hogy a koronavírus által teremtett helyzetben a gazdaságpolitikusok számára elsődleges a vírus megfékezése, és csak másodlagos cél lehet a gazdasági károk minimalizálása. Ez egy teljesen új és ismeretlen területe a gazdaságpolitikának, nincs jó analógia, amelybe kapaszkodni lehetne. Sokan az 1918-19-es spanyolnátha járványt tekintik kiindulópontnak, de az egy teljesen más helyzet volt, az akkori gazdaságpolitikai tapasztalatok ma kevéssé alkalmazhatók.

Amerikai 10 éves kötvényhozam

Hogy mennyire egyedi a koronavírus válság, kiválóan mutatja, hogy a világ legfontosabb kötvénypiaci benchmarkja, az amerikai 10 éves kötvényhozam - lásd a fenti grafikonon - történelmi mélypontra, 0,5 százalék alá esett márciusban. Ilyen mélységben még a 2008-09-es válságban sem járt, akkor 2,0 százalék körül volt a mélypont.

Ebből az alacsony rátából sokan arra a következtetésre jutnak, hogy a gazdasági szereplők egy elhúzódó stagnálásra számítanak, Robert Shiller szerint azonban az összeomló kötvényhozam inkább a rövid távú félelem indikátora jelenleg és nem a hosszabb távú reálgazdasági kilátásoké. Úgy gondolja, hogy ha enyhül a félelem és úgy tűnik, hogy sikerül megfékezni a vírust, a hozamok vissza fognak emelkedni.


Az eredeti interjú itt olvasható.


Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra