2020. szeptember 08. 8:00

Soha nem látott tartományokban az amerikai pénzügyi mutatók

A közgazdaságtan összefüggéseivel - mondhatni a régi szabályokkal - nehezen magyarázható tartományba érkezett az amerikai gazdaság: az államadósság soha nem látott magasságba, a kamatok történelmi mélypontra jutottak, miközben a tőzsdei árfolyamok felrobbantak. Ki tudja megmondani, hogy mi lesz ennek a vége?

Extrém tartományban az amerikai gazdaság és pénzügyek - fogalmaznak a Quartz közgazdászai, utalva arra, hogy szinte nincs olyan pénzügyi mutató a világ legnagyobb gazdaságában, amely ne lenne történelmi csúcson/mélyponton vagy annak közelében. A lenti ábrán például az államadósság GDP-hez mért aránya látható, amely épp eléri a 100 százalékot. Ezen a szinten legutóbb a második világháború végén állt.

Soha nem látott tartományokban az amerikai pénzügyi mutatók

Logikus lenne, hogy az államadósság kamatai a tartozás ilyen mértékű emelkedését látva emelkedjenek, de nem, azok történelmi mélyponton vannak, miközben a statisztikai hivatal árstabilitást mér - azaz 2 százalék alatti pénzromlási ütemet -, a részvényárfolyamok pedig soha nem látott magasságokba emelkedtek.

A közgazdászok szívesen megválaszolnák a kérdést, hogy vajon mi lesz ennek az extrém állapotnak a vége, de ez a jelen helyzetben lehetetlen. Az az egy bizonyos, hogy ezek az évek kiemelt esettanulmányként fognak szerepelni a jövő gazdaságtörténeti könyveiben.


Az eredeti elemzés itt érhető el.