Tanulmányok, előadások

Sokáig szeretnél élni? Tanulj!

2018. február 15. 09:38:01
Az IMF közgazdászai megvizsgálták, hogy milyen viszonyban áll egymással a képzettség és a várható élettartam: a jól képzettek tovább, sőt az országok egy jelentős részében sokkal tovább élnek, mint az alacsonyan képzettek. A társadalom két vizsgált rétege közötti szakadék az elemzésben szereplő 23 ország közül Magyarország esetben a legnagyobb.


A közgazdászok a 25 éves férfiak esetében várható élettartamot vetették össze 23 ország vonatkozásában. A lenti ábra mutatja az eredményeket, piros körök jelzik a magasan képzett férfiak átlagos várható élettartamát, kék szín mutatja ugyanezt az alacsonyan képzettek esetében. A legnagyobb eltérés Magyarország esetében mutatkozik 14 évvel - a régióban hasonló képet fest Lengyelország és Csehország is -, míg a legkisebb Olaszországban, 4 évvel.

 

 

A statisztikusok hangsúlyozzák, hogy az alacsonyabb várható élettartam - és az ezzel párhuzamosan jelentkező rosszabb egészségi állapot - nem csak az egyéneknek, de a teljes gazdaságnak veszteséget jelent. Elég csak a humánerőforrás gyengébb minőségére, az alacsonyabb keresetekre, a kisebb befizetett adókra és a potenciálistól elmaradó termelékenységre és gazdasági növekedésre gondolni.

Az egyének tanulással és ezzel párhuzamosan javuló jövedelmi és egészségi kilátásokkal javíthatnak a helyzetükön, de az államok is jelentős növekedési tartalékokat szabadíthatnának fel, ha javítanák a lakosság egészségügyi állapotát. Ezt elsősorban az egészségügyi ellátás minőségének és hozzáférhetőségének javításával, élelmezési támogatásokkal és programokkal valamint az oktatás fejlesztésével érhetnék el.


Az eredeti elemzés itt érhető el.

 

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra

  • 1

    Egy tanulmány szerint az egészségtudatosság az olvasottsággal függ össze. Az általános elmélet szerint a születéskori várható élettartamra az életmód(kb.: 50%), a környezeti tényezők(kb.:20%), a genetikai tényezők(kb.:20%) és az egészségügyi intézményrendszer(kb.:10%) hat. A mediterrán effektus elég transzparens az ábrán. Ami szerintem meghatározó tényező a kérdésban az az, hogy a munka világa kihat az életmódra és így a születéskori várható élettartamra, ami az alacsonyabb végzettségűeknél sokkal erősebb összefüggés. A munkaerő rugalmassági tényező lehet a meghatározó az alacsonyabb végzettségűek születéskori várható élettartamában. Fontos lenne egy kockázatelemzést beépíteni a rugalmasság növelése esetén. Dani Rodrik egyik oktatói alapkérdése a hallgatók felé:"Szegény országban jobb gazdagnak lenni, vagy egy gazdag országban szegénynek?"