Tanulmányok, előadások

Szempontok a Költségvetési Tanács részére véleménye kialakításához Magyarország 2019. évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslat zárószavazásához

2018. július 17. 10:00:01
A 2019. évi központi költségvetésről szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványok nem érintik az államadósság-mutató alakulását, illetve az államadósság-szabály teljesülését. Az Állami Számvevőszék Magyarország 2019. évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslatról készített véleményében szereplő megállapítások az államadósság-mutatóra és az államadósság-szabályra továbbra is érvényesek. A központi költségvetésről szóló törvényjavaslat a módosító javaslatok figyelembe vételét követően is megfelel az államadósságra vonatkozó hazai jogszabályi előírásoknak.


Az államadósság-mutató értékének csökkenő tendenciája, 2,6 százalékponttal való csökkenése, megfelel az Alaptörvény 36. cikk (5) bekezdésében meghatározott követelménynek. Az államadósság-mutató teljesíti a Gst. 4. § (2a) bekezdésében szereplő előírást is, mert a 2019. évi államadósság-mutató csökkenése a 2018. évi értékhez viszonyítva meghaladja a 0,1 százalékpontot.

A központi költségvetésről szóló törvényjavaslaton átvezetett módosító javaslatok nem érintik a 2019. évre tervezett hazai és uniós módszertan szerinti hiányt. Az európai uniós módszertan szerinti hiány tervezett értéke változatlanul a GDP 1,8%-a, amely megfelel az uniós és a hazai előírásnak. A módosító javaslatok hatására a központi költségvetés bevételi és kiadási főösszege egyaránt mindössze 0,3 Mrd Ft-tal növekszik.


Az Állami Számvevőszék által a 2019. évi központ költségvetési törvényjavaslatról készített véleményben szereplő kockázatok továbbra is fennállnak. Ugyanakkor a 2019. évi központi költségvetésről szóló törvényjavaslathoz kapcsoló módosító javaslatok további kockázatokat is hordoznak magukban. E kockázatok jellemzően a korábban, az Állami Számvevőszék véleményében megalapozottnak, illetve alátámasztottnak minősített előirányzatok tervezett értékéhez képest történő változásából származnak.

Az Állami Számvevőszék által feltárt kockázatok nagyságrendje együttesen 131,7 Mrd Ft (119,7 Mrd Ft az Állami Számvevőszék véleményében szereplő kockázat és 12,0 Mrd Ft a módosító javaslatokból származó kockázat).

A 2019. évi központi költségvetésről szóló törvényjavaslathoz kapcsolódó módosító javaslatok az Országvédelmi Alapot nem érintették. Az Állami Számvevőszék értékelése alapján a költségvetési kiadások túlteljesülésével kapcsolatos kockázatok, illetve a jövedéki adó alulteljesülésével összefüggésben azonosított kockázat megfelelő költségvetési intézkedésekkel, valamint az Országvédelmi Alap tervezett előirányzata által együttesen kezelhetőek.


Az eredeti elemzés ide kattintva érhető el.

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra