Tanulmányok, előadások

Szerepel-e az áfacsökkentés az étlapon?

2018. november 19. 13:01:23
A tanulmányban szintetikus kontrollmódszerrel vizsgáljuk a magyar 2016-2017-es áfaváltozások árhatásait. A szintetikus árindexeket más európai országok azonos fogyasztási kategóriáinak árindexeiből képezzük. A disznóhús és a csirkehús esetén közel teljes árhatást találunk, a friss tejnél és a tojásnál az árhatás csak részleges, míg az éttermi árakban egyáltalán nem jelent meg a 2016-2017-es magyarországi áfacsökkentés. (Pénzügyi Szemle 2018/3.)


Ván Bálint - Oláh Dániel

Tanulmányunk célja az volt, hogy bemutassa és leírja a magyarországi 2016-2017-es áfaváltozások árhatásait. Empirikus elemzésünk egy a szakirodalomban keveset használt módszerre, a szintetikus kontrollok módszerére épült. Így tudtuk megállapítani, hogy az áfacsökkentések nagyobb része megjelent a sertés és a baromfi fogyasztói árában, és ebben hasonlóságok fedezhetők fel a 2015-ös román áfacsökkentésekkel. A sertés ára az áfacsökkentést követő fél éven belül erős növekedésnek indult a nemzetközi áremelkedések hatására. A friss tej és a tojás áfacsökkentése csak részlegesen, az éttermeké viszont egyáltalán nem hatott az árakra: ebben a termékcsoportban az áfacsökkentést követő hónapokban árnövekedés volt megfigyelhető.

 

Szerepel-e az áfacsökkentés az étlapon?

 

Az áfacsökkentés árhatása tehát több alapvető élelmiszernél is közel teljes volt, noha az éttermi szektorban semmiféle árhatás nem figyelhető meg. Mindez az árhatás mechanizmusán keresztül működő egyéb gazdasági mechanizmusokra irányítja a figyelmet. Azt valószínűsíthetjük, hogy az éttermi szektorban az áfacsökkentés a bérek és a profitok emelésére fordítódott a fogyasztói árak csökkenése helyett: e következtetést tanulmányunkkal együtt gazdag külföldi szakirodalom támasztja alá.

Elemzésünk cáfolja a közgazdászok között sokáig népszerű szimmetrikus árhatás hipotézisét, különösen az éttermi szektorban. Emellett jelen elemzés remélhetőleg hasznos empirikus tényeket kínál a további kutatások alapjául.

...

Ván Bálint a Pénzügyminisztérium kutatási referense, Oláh Dániel a Pécsi Tudományegyetem PhD-hallgatója

...

A teljes tanulmány itt olvasható, a Pénzügyi Szemle legújabb száma itt érhető el.

 

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra