Tanulmányok, előadások

Szociális mobilitás körkép: van kiút a szegénységből?

2018. november 9. 08:00:01
Attól még, hogy szegénynek születtél, elképzelhető, hogy a gyermekeid, unokáid már gazdagok lesznek? Mely országokban könnyebb fentebb lépni a jövedelmi/szociális létrán? Az OECD tanulmánya számos, a szociális mobilitással kapcsolatos kérdésre ad érdekes választ.


Az OECD "A Broken Social Elevator? How to Promote Social Mobility" című tanulmánya megvizsgálja, hogy miként alakul a szociális mobilitás az OECD-tagországokban és néhány további feltörekvő országban. A 355 oldalas elemzés számtalan igen érdekes kérdésre ad választ, felhívva a figyelmet arra, hogy a generációk közötti, illetve az adott egyének szociális mobilitása aggasztóan alacsony szinten van a vizsgált időszakban, vagyis rendkívül nehéz az előrelépés az adott társadalmon belül, mind a jövedelem, mind a vagyon, mind az iskolázottság terén. Különösen igaz ez a szociális létra két végén, vagyis aki szegénynek születik az szegényként, aki gazdag családban nő fel, az szinte biztosan gazdagként éli az életét.

 

Generációkon átívelő szociális mobilitás

 

A fenti ábrán a tanulmány egyik legérdekesebb számítása olvasható, mely azt számszerűsíti, hogy egy szegény - azaz a legalacsonyabb jövedelmi tizedbe tartozó - családba születő egyén leszármazottai hány generáció múlva érhetik el az átlagos jövedelmi szintet. A generációkon átívelő jövedelmi mobilitás tekintetében a skandináv államok járnak az élen, ott egy szegény családba születő egyén leszármazottai 2-3 generáción belül felküzdhetik magukat az átlagos jövedelmi szintre. Ezzel szemben Kolumbiában ehhez 11 generációra, Brazíliában 9 generációra van szükség. Magyarország a maga 7 generációs értékével a kevésbé mobilis országok közé tartozik.

Az OECD rámutat, hogy a szociális mobilitás hiányosságai amellett, hogy feszültségeket keltenek az adott társadalmon belül, komoly versenyképességi hátrányt is jelentenek. Ennek megfelelően az államoknak mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy növeljék a társadalmon belüli előrelépés lehetőségét.


Az eredeti elemzés itt érhető el, a fenti ábrát részletező fejezet a 26. oldalon kezdődik.

 

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra