Tanulmányok, előadások

Szocialista vagy kapitalista országban élne szívesebben?

2019. június 13. 13:25:16
A címben szereplő kérdést tették fel kétezer amerikai felnőttnek, akik 40 százalékban az előbbire szavaztak, vagyis inkább élnének szocialista körülmények között. Mindezt a világ egyik legkapitalistább országában.


Az áprilisban készített felmérés eredménye a lenti ábrán látható, vagyis az, hogy a megkérdezettek 40 százaléka szívesebben élne szocialista országban. További érdekesség, hogy a nemek közt igen éles eltérés mutatkozott, míg a férfiak 31 százaléka, addig a nők 47 százaléka választaná inkább a szocializmust. A felmérés kiemeli, hogy a 18-54 éves nők körében már a szocialista érzelműek voltak túlsúlyban, ott a megkérdezettek 55 százaléka élne ilyen szellemiségű országban.

 

Szocializmus vagy kapitalizmus?

 

Érezhető változást hoztak a válság utáni évek a korábbi stabilnak hitt gazdasági rendszerekben, a globalizáció és a kapitalizmus egyértelműen veszített a támogatottságából. Jól látszik ez a brit kilépésből, az amerikai-kínai kereskedelmi háborúból, az amerikai vámokból, és jól látszik ez azon az igényen is, hogy az állam vállaljon jóval aktívabb gazdasági szerepet. De hogy az USA is útban legyen a szocializmus felé, az azért meglepetésnek hat.


Az eredeti felmérésről itt olvashat bővebben.


Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra