Tanulmányok, előadások

Tiszteld az időseket! - Ebben mi magyarok a világ előtt járunk

2018. július 11. 12:25:26
Mit kell tenni ahhoz, hogy hosszú, egészséges és tartalmas életet éljünk? Tisztelnünk kell az időseket! Túl egyszerűnek hangzik, pedig kutatók tudományosan igazolták az összefüggést. És láss csodát, ezen a téren mi magyarok világelsők vagyunk.


Az Orb Media 101 ország 150 ezer lakójával készített egy rendkívül érdekes kutatást, melyben arra a kérdésre kereste a választ, hogy az idősek tisztelete mennyiben befolyásolja az egyének életminőségét. A válasz meglepő, sőt hihetetlen: azok, akik tisztelettel viszonyulnak az idősekhez, átlagosan tovább élnek, boldogabbak, egészségesebbek és kiegyensúlyozottabbak, fiatal és idős korban egyaránt.

És hogy mennyivel élnek tovább? Az USA-ban például átlagosan 7,5 évvel. A lenti ábrán látható a felmérésben szereplő országok eredménye, függőleges tengelyen a zászlókkal jelölve az idősek iránti tisztelet mértékét. És igen, mi magyarok ebben a tekintetben világelsők vagyunk.

 

 

Na jó, de mégis miért élnék 7,5 évvel tovább csak azért mert tisztelem az időseket? Kutatók hangsúlyozzák, hogy az idősek tisztelete azt is jelenti, hogy az ember elfogadja az öregedést, az idő múlását, és nagyobb valószínűséggel vigyáz saját magára, sportol és folytat egészséges életmódot. Másfelől, az embertársaink iránti tisztelet jobb mentális egészséghez és kevesebb stresszhez vezet, ami szintén növeli a várható élettartamot.

Ha tiszteljük az időseket, az azt is jelenti, hogy nem haszontalan koloncként tekintünk rájuk, akiket el kell tartani - a WHO szerint bántóan magas, mintegy 60 százalék azon fiatalok aránya, akik negatívan tekintenek az idősekre -, hanem a bölcsességet, a tapasztalatot, a tudást látjuk bennük, és lélekben felkészülünk arra a tartalmas életre, melyet hasonló korban mi is élhetünk majd.


Az eredeti elemzés itt érhető el, egy összefoglaló itt olvasható.

 

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra