Tanulmányok, előadások

Tíz év listái: mikor miben hittek a közgazdászok?

2019. április 8. 12:54:24
Léteznek olyan alapszabályok, melyekre minden közgazdász építeni tud, vagyis összeállítható egy amiben-minden-közgazdász-egyetért lista? Az MNB Tanszék Blog az elmúlt évtized próbálkozásait gyűjti össze.


Az utóbbi évtized tapasztalatai alapján a közgazdaságtan olyan tudománynak tűnik, ahol a fejlődés nem vertikális, hanem inkább horizontális - azaz, Dani Rodrik alapvetését elfogadva, az újabb és újabb eredmények nem felülírják a korábbi igazságokat, hanem inkább kiegészítik azokat.

Ezzel együtt szinte természetesen adódik az igény, hogy mégis legyen valamiféle közös alap, a szabályoknak és alapelveknek olyan együttese, amire meggyőződéstől függetlenül minden közgazdász egyaránt építeni tud. Az utóbbi bő évtizedben több ilyen, amiben-minden-közgazdász-egyetért lista is készült, amelyek viszont épp nem a közgazdaságtani gondolkodás egységére, hanem inkább a megközelítések változására tekinthetők jó példának.

Az első próbálkozás egyben talán a legismertebb is: 2007-ben a 4 évvel később Nobel-díjjal kitüntetett Thomas J. Sargent a Berkeley végzősei előtt 334 szóban és 12 pontban foglalta össze a közgazdaságtan lényegét.

A válság kitörését követően, 2009-ben a főáram legismertebb tankönyveit jegyző Greg Mankiw próbálkozott egy 14-es listával arról, hogy szerinte miben ért egyet a közgazdászok többsége. Ezek az igazságok sem voltak azonban kellően univerzálisnak és az éles kritikák sem maradtak el.

A legfrissebb és a válságtapasztalatokat a leginkább integráló alapelv-listát Dani Rodrik állította össze 2017-ben, aki azt tette az egyik alapelvvé, hogy mindig minden a körülményektől függ. In economics, context is all - talán ezzel mindenki egyet tud érteni, bár nem zárhatjuk ki, hogy hamarosan ezt is valaki kétségbe vonja.

Rodrik megközelítése talán sokaknak túl általános egy igazi közgazdász-krédóhoz, de abban mindenképp egyet lehet vele érteni, hogy egy jó közgazdász egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy mindig képes az adott helyzethez legjobban illeszkedő modellt elővenni - azaz nem hiszi az egyik modellre, hogy az maga a nagybetűs, mindig és minden körülmények között érvényes MODELL.


Az MNB Tanszék Blog írása ezekez a hitrendszerbeli váltásokat mutatja be. Az elemzés teljes terjedelmében itt érhető el.

 

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra