Tanulmányok, előadások

Többet dolgozunk, mint a németek, de kevesebbet, mint a görögök

2019. május 2. 10:25:30
Az OECD által publikált ábra kiválóan bizonyítja, hogy ma már nem a munka mennyisége számít, hanem sokkal inkább a minősége. Ki gondolná például, hogy a németek, a dánok és a norvégok kimondottan keveset dolgoznak, a görögök pedig beleszakadnak a munkába? Mi magyarok a középmezőnyben vagyunk.


Az OECD 2017/18-as adatok alapján összeállított egy érdekes ábrát arról - lásd lent, nagyításért klikk a képre, további adatokért a cikk végén található linkre -, hogy az egyes országokban mennyi az átlagosan ledolgozott órák száma.

A német munkavállalók például egy év alatt mindössze 1356 órát dolgoznak, ami a 2017-es 251 hivatalos munkanappal kalkulálva napi átlag 5,4 óra. Hasonló munkamennyiséggel állnak a nyugat-európai országok, miközben például az USA dolgozói 1780 órát, a köztudatban sokszor munkamániásnak titulált japánok 1710 órát, a lustának bélyegzett görögök pedig 1956 órát vállalnak. A legtöbbet, átlag évi 2258 órát Mexikóban dolgoznak, ami ugyancsak az évi 251 nappal számolva napi átlag 9 órát jelent.

A régiónkban hasonló értékek adódnak, a magyarok - lilával az ábrán - átlag 1740 órát dolgoznak évente, ami napi átlag közel 7,0 órát jelent, ennél többet a csehek évi átlag 1760, a lengyelek 1792 órával, kevesebbet ugyanakkor a szlovákok 1698 órával.

 

Nagyításért klikk a képre!

 

A statisztikában szerepel minden teljes állásban, félállásban, időszakos munkában ledolgozott óra, beleértve a túlórát és a fizetetlen munkát is, kivéve a munkaszüneti napokat, szabadságokat, táppénzt és szülési szabadságot. A házimunka és a fekete gazdaságban letöltött órák természetesen nem szerepelhetnek az összeállításban.


Az eredeti összeállítás itt érhető el.

 

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra