Tanulmányok, előadások

Történelmi mélyponton a kamatok - Merre tovább?

2019. december 3. 10:36:07
A fejlett világban soha a történelem során nem lehetett annyira olcsón hitelhez jutni, mint ma, a kérdés ezek után természetesen az, hogy vajon meddig tarthat ki a pénzbőség és a 0 százalékos kamatok kora.


A Visual Capitalist egy érdekes ábrán - lásd lent, nagyításhoz klikk a képre - bemutatja a fejlett világ benchmark hitelkamatának alakulását az elmúlt 670 évben. A pénzügyi történelemóra 1350-ben kezdődik, az európai és egyben a világkereskedelem egyik központjában, Hollandiában. A holland állampapírok kamata 1350 és 1500 között egy viszonylag szűk sávban, 8 és 10 százalék között ingadozott, majd a holland állammal és gazdasággal szembeni bizalom erősödésével 5 százalékra süllyedt.

Ezzel párhuzamosan, az ugyancsak benchmarknak tekinthető genovai hitelkamatok az 1619 előtti száz évben 1,1 és 9,0 százalék között ingadoztak, jellemzően 4 százalék közelében mozogtak. Később a brit állampapírok kamatát tekintették irányadónak, ennek szintje 1700 és 1941 között szűk sávban, folyamatos lemorzsolódást mutatva 6 és 2 százalék között mozgott.

 

Nagyításhoz klikk a képre!

 

A ma benchmarknak tekintett amerikai állampapírok kamata a második világháború utáni időszakban előbb gyors felfutást - az 1970-es években a felszökő infláció nyomán egészen 14 százalékig emelkedett - követően stabil ereszkedő pályára állt, és az elmúlt 30 évben folyamatos leszállópályán haladva 0 százalék közelébe süllyedt.

Itt tartunk most, az elmúlt 40 évben a fejlett világ benchmark kamata elérte történelmi csúcsát és mélypontját is. A kérdésre, miszerint meddig maradhatnak a jelenlegi, korábban elképzelhetetlennek tartott alacsony szinten a kamatok, természetesen senki sem tudhatja a választ, az ugyanakkor nehezen hihető, hogy az elmúlt 40 év pénzügyi hullámvasútját követően beköszöntött volna a "0 százalék mindörökké" időszaka.


Az eredeti elemzés itt érhető el.


Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra