Tanulmányok, előadások

Történelmi mélyponton az USA foglalkoztatási rátája

2020. július 23. 10:38:45
Mindig figyelemre méltó, ha egy ország regisztrál egy történelmi mélypontot valamely fontos gazdasági mutatóban. Ezúttal az Egyesült Államokban volt erre példa, a foglalkoztatási ráta tekintetében.

Az Egyesült Államokban, csakúgy, mint a legtöbb országban a munkáltatók szigorú és nagy létszámú elbocsátásokkal reagáltak a koronavírus válságra, aminek eredményeként a foglalkoztatási ráta - employment-to-population ratio - április-májusban 52 százalék alá csökkent, majd júniusban 54,6 százalékra korrigált. Ez a mutató a 16 évnél idősebb civil lakosság és a foglalkoztatottak arányával számol.

Történelmi mélyponton az USA foglalkoztatási rátája

A fenti ábra 1950 óta mutatja a foglalkoztatási ráta alakulását. A mutató 1950 és 1980 között egy szűk sávban, 55 és 60 százalék között ingadozott, a rózsaszín sávokkal jelzett recessziós időszakokban lefelé, a gazdasági bővülés időszakaiban fölfelé mozdulva. Ezt követően 2000-ig stabilan emelkedett a ráta, egészen 65 százalék közelébe, majd három hullámban ereszkedett a mai 54,6 százalékig.

Statisztikusok a soron következő hónapokban meredek visszapattanásra számítanak, amint a világgazdaság talpra áll a lezárásokat követően.


Az eredeti elemzés itt érhető el.Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra