Tanulmányok, előadások

Tovább csökkent a szegénységi kockázat Európában

2020. október 22. 08:00:01
Az Európai Unió szegénységi kockázata tovább csökkent 2019-ben, félő azonban, hogy a 2020-as mérésben jókora ugrás lesz tapasztalható. Magyarország 2012 után bemutatott fejlődési útja igazi sikertörténetnek tekinthető.

Az Európai Unió lakosságának mintegy 21,1 százaléka, összesen 92,4 millió ember élt együtt a szegénység és a társadalmi kirekesztés kockázatával 2019-ben, ami kismértékű csökkenést jelent a 2018-ban mért 21,6 százalékhoz képest - derül ki az Eurostat elemzéséből. A statisztikusok hangsúlyozzák, hogy ezek az értékek közvetlenül a koronavírus válság kirobbanását megelőző állapotot jellemzik, vagyis a következő elemzésben vélhetően jókora ugrás lesz tapasztalható.

Tovább csökkent a szegénységi kockázat Európában

A fenti ábra mutatja az egyes országok értékeit, a teljes lakosság százalékában. Mindezek alapján a szegénység és a társadalmi kirekesztés kockázatával élők aránya Csehországban a legalacsonyabb, mintegy 12,5 százalékkal, és Bulgáriában a legmagasabb 32,5 százalékkal. Magyarország a 18,9 százalékos értékkel az Európai Unió átlagánál kedvezőbb kockázati szintet mutat.

A magyar szegénységi kockázat alakulása egyébiránt igazi sikertörténetnek tekinthető. 2012-ben, az európai adósságválság csúcsán a szegénységi kockázatot mérő mutatók az egekbe szöktek a kontinensen, akkor Magyarország 33,5 százalékos statisztikával a negyedik legrosszabb értékkel bírt Bulgária, Románia és Görögországot követve, az azóta eltelt hét év alatt azonban gyors javulással sikerült elérni Svédország szintjét.


Az eredeti elemzés itt olvasható, a részletes statisztika itt érhető el.Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra