Új honlapot kap a Pénzügyi Szemle

2020 negyedik negyedévében az Állami Számvevőszék megújítja az általa kiadott és szerkesztett tudományos weblapját, amely a Pénzügyi Szemle közpénzügyi folyóirathoz kapcsolódik. Ennek kapcsán háromrészes cikksorozatban járjuk körül és mutatjuk be a honlap újjászületését. Kezdőanyagunkban az ehhez vezető útról, a frissített megjelenésű folyóiratról, az ÁSZ új arculatáról és a weblap letisztult funkcióiról ejtek szót. Első rész.

Radócz Ákos

Évtizedek a közpénzek szolgálatában

A negyedévenként megjelenő közpénzügyi szakfolyóirat gyökerei egészen mélyre, közel hét évtizedre nyúlnak vissza. A Pénzügyminisztérium alapította laptulajdonosként 66 évvel ezelőtt, 1954 májusában. Az Állami Számvevőszék 2005 júliusában vette át a lap gondozását az Országgyűlés határozata alapján. A weblap Archívumában minden lapszám összes cikke részletesen megtalálható az utóbbi 15 esztendőből. A közpénzügyi szaklapban, alapításától kezdve napjainkig több mint másfélezer tudományos publikáció jelent meg, több tízezer oldal terjedelemben.

A Pénzügyi Szemle évről évre egyre rangosabb szereplőjévé válik a hazai és a nemzetközi közgazdasági és pénzügyi diskurzusnak; oldalain a közszféra pénzügyi rendszerét és a nemzetgazdaság működését alakító szakemberek, valamint a tudományterület elismert képviselői közlik tanulmányaikat.

Új honlapot kap a Pénzügyi Szemle

Az ÁSZ gondozásában kiadott és fejlesztett Pénzügyi Szemle eredményeit értékelve, az Országgyűlés határozatban fejezte ki elismerését, s egyben felkérte a Számvevőszéket a megkezdett munka folytatására.

A Pénzügyi Szemle célja hiteles képet adni a pénzügyi rendszerről, valamint - a legfontosabb pénzügyi összefüggések tükrében - a közszféra és a nemzetgazdaság működésének főbb vonásairól, a felzárkózási, jövőépítési törekvésekről és a kapcsolódó szakmai vitákról.

Áramvonalasított megjelenésű folyóirat

A Pénzügyi Szemle folyóirat és angol megfelelőjének, a Public Finance Quarterlynek (PFQ) nyomtatott verziója 2005-től azonos arculati megjelenítéssel bírt egészen a 2019/2-es lapszámig. Ekkor a korábban jól bevált, zöldes-sárgás színátmenetes, szellemképesített, részben a nemzeti színeket felvonultató külső részben átalakult. Indokolt volt a megújítás, hiszen a digitalizáció korában ezen grafikai megjelenítés felett már eljárt az idő.

Új honlapot kap a Pénzügyi Szemle

A korábbi dizájn helyét a nemzeti lobogóra utaló három alapszín, a bordó, a fehér és a zöld vette át. Immáron határozott vonalvezetés és letisztult kép tárult az olvasók elé. Az állandó rovatrenddel bíró, egy kötetben magyar és angol nyelven megjelenő közpénzügyi szakfolyóirat nem szakított a múlttal tipográfiáját tekintve sem.

Quentin Massys flamand festő 1514-ben készített, a párizsi Louvre falán lógó A pénzváltó és felesége című képe került állandó jelleggel a folyóirat tetejének hátterébe. Érdekesség, hogy a festmény eredeti keretén a következő felirat volt olvasható: Legyen a mérleg pontos, és súly egyforma.

Új arculatot kaptak az ÁSZ weblapjai

2020 február 1-jén megújította arculatát az Állami Számvevőszék, amely 150 éve a közpénzek őre és 30 éve a demokrácia pénzügyi garantőre. A folyamat külvilág számára leglátványosabb része az ÁSZ weblapjainak megújulása volt. Az Állami Számvevőszék hivatalos oldala, az ÁSZ Hírportál és Domokos László elnök honlapja is teljesen új, okoseszközökre optimalizált, később keresőoptimalizált felületet kapott.

A komplex innovációs folyamatnak nem volt része a Pénzügyi Szemle Online megújítása, azonban az ÁSZ Digitális Arculati Katalógusa lefektetett számtalan olyan alapvetést és iránymutatást, amelyet az intézményhez kapcsolható termékek esetében alkalmazni szükséges. A Pénzügyi Szemle Online 2012-es elindítása óta nem esett át sem funkció-, sem pedig küllemi újragondoláson, frissítésen - tehát nélkülözhetetlen volt a teljes megújulás.

Megújuló funkciókkal a hatékonyabb elérésekért

Első lépésben már korábban gondosan előkészítettük a Pénzügyi Szemle tanulmányainak, előadásainak valamint híreinek online módú magas szintű hasznosulását. Kereszthivatkozásokkal növeltük a PSZO anyagainak nézettségét úgy, hogy az ÁSZ Hírportál és az ÁSZ hivatalos honlapja kezdőoldalának jobb oldali hasábján helyeztük el a legfrissebb publikált cikkeket. Hasonlóképp az idegen nyelvű felületekről az angol nyelvű PFQ anyagai elérhetőek.

Második lépésben újragondoltuk és még a jelenlegi honlapon átterveztük - az átállást megelőzően megvalósítottuk - a Pénzügyi Szemle Online kezdőlapjának jobb hasábjának működését. Itt korábban az aktuális lapszám mindössze néhány tartalma látszódott. A címlapról nem lehetett közvetlenül elérni a cikkeket. Jelenleg és a jövőben is már a lapszámok minden cikke azonnal látható és kattintható mindkét nyelven.

Új honlapot kap a Pénzügyi Szemle

Harmadik lépésben felülvizsgáltuk a kevésbé népszerű rovatok létjogosultságát és olyan szerkezetet alakítottunk ki a hamarosan elinduló oldalra, amely garantálja a hasznosulás központú működést, mindezt modern megjelenítési formában. Talán ez a racionalizáció az, ami első ránézésre nagyobb hatást válhat ki a felhasználóból. De Ady szavait idézve, "Csak akkor születtek nagy dolgok, ha bátrak voltak, akik mertek..."

Külön gondot fordítottunk a két folyóirathoz kapcsolódó holnaprészek szerkezetének megőrzésére, tehát a baloldali hasábban elhelyezkedő menüpontok elhelyezkedésének megóvására. Azonban az online kezdőoldal számos előremutató megoldást alkalmaz. A "több friss olvasnivaló, kevesebb felesleges sallang" elvet a honlap felépítése során. Biztosítottuk továbbá a www.penzugyiszemle.hu helyett a jóval rövidebb, korszerűbb www.pszo.hu domain elérhetőségét, valamint új böngészőikont kapott az ÁSZ közpénzügyi-tudományos weblapja.

Cikksorozatunk hamarosan publikálandó második részében a megújuló Pénzügyi Szemle honlap látogatottsági adatait elemzem, valamint részletesen bemutatom az okoseszközökre való optimalizáció előnyeit, továbbá a keresőoptimalizálásra is kitérek. A harmadik, befejező epizód az új weblap elindításáról, valamint a közpénzügyi folyóirat jövőképét veszi górcső alá egy alapos összegző cikk keretében. Jó olvasást kívánok!


Radócz Ákos az Állami Számvevőszék Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztályának munkatársa