Tanulmányok, előadások

Új mutató az adóterhelés mérésére - javaslat

2020. augusztus 24. 08:00:01
Kérdésünk az volt, hogy az adóterhelés mutatója mennyiben használható a különböző nyugdíjrendszerű országok összehasonlítására. Arra a megállapításra jutottunk, hogy a nemzetközileg használt mutatók egy vonatkozásban nem jól jelzik azt, hogy a megtermelt jövedelmekből mekkora hányad marad meg az elvonások után. Ezért a megoldásunk egy új mutató. Ez a "rendelkezésre álló folyójövedelem aránya", ami azt mutatja, hogy a kötelező elvonások letudása után mennyi folyójövedelem felett rendelkezhetnek a munkavállalók, illetve a munkaadók. (Pénzügyi Szemle 2020/2.)

Giday András - Tatay Tibor

A kérdésünk az volt, hogy a gyakorlatban használt mutatók mennyiben képesek arra, hogy az egyes országok adóterhelését összehasonlítsuk. Arra a megállapításra kellett jutnunk, hogy a jelenleg használatos mutatók nem adnak teljes eligazítást arról, hogy a megtermelt jövedelmekből mekkora hányad marad meg az elvonások után a munkavállalóknál, illetve a munkaadóknál. Ennek oka, hogy a foglalkoztatói nyugdíjrendszerekbe történő befizetéseket nem számítják bele az adóterhelésbe.

Új mutató az adóterhelés mérésére - javaslat

A nem állami rendszerekbe kötelezően befizetendő és a kvázi kötelezően valamely nem állami rendszerbe befizetendő összegekről a gazdaság szereplői egy adott időszakban nem rendelkezhetnek szabadon. Ezek az összegek sem a munkavállalók, sem a munkáltatók részéről nem fordíthatók egyéb felhalmozásra vagy fogyasztásra. A járulékok befizetésének helye helyett szerintünk a befizetés (elvonás) tényét kell az elemzések középpontjába állítani. Ezért a javasolt megoldásunk a rendelkezésre álló folyójövedelem kiszámítása, illetve az abból származtatott arány mutatója.

...

Giday András a közgazdaságtudományok kandidátusa, Tatay Tibor Széchenyi István Egyetem egyetemi docense

...

A teljes tanulmány itt olvasható, a Pénzügyi Szemle legújabb száma itt érhető el.


Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra