Tanulmányok, előadások

Vámok, korlátozások, bezárkózás: Aki kimarad, az lemarad

2018. november 20. 12:55:31

Az Our World in Data közgazdászai felhívják a figyelmet egy igencsak aktuális gazdasági összefüggésre, amely elsősorban az óceán két partján élő angol anyanyelvűek számára szolgálhat majd tanulsággal: aki korlátozza a nemzetközi kereskedelmet, az előbb-utóbb lemarad.


A gazdasági növekedés és a nemzetközi kereskedelem között szoros együttmozgás figyelhető meg, sőt, közgazdázok azt is egyértelművé teszik, hogy ez a két tényező nem amolyan véletlenségből, egymástól függetlenül tart egy irányba, hanem közöttük erős ok-okozati kapcsolat figyelhető meg (lásd a lenti ábrát, ahol a vízszintes tengelyen az egy főre jutó GDP, a függőleges tengelyen az export növekedési üteme látható). Másként fogalmazva: az az ország, amelyik sokat kereskedik a nemzetközi partnereivel, jó eséllyel gyorsabban fejlődik és ennek nyomán, ha nem előbb, akkor utóbb gazdagabbá válik, mint a másik.

 

Nagyításhoz klikk a képre!

 

Ezen összefüggések ismeretében közgazdászok arra is rámutatnak, hogy minden olyan intézkedés - szülessen az mikro, azaz vállalati szinten, vagy makro, azaz a teljes gazdaságra kiterjedve -, amely a nemzetközi kereskedelem élénkítését célozza, serkenti az adott ország növekedését.

A kérdés ezek után az, hogy vajon miért döntenek úgy egyes országok vezetői (lakosai), hogy kilépnek egy gazdasági közösségből, de legalábbis távolodnak tőle (lásd Brexit), vagy miért indítanak kereskedelmi háborút korlátozásokkal, vámokkal (lásd USA vs. Kína). Nyilvánvaló, hogy minden ilyen és ehhez hasonló lépés mögött egész más motivációk húzódnak meg, az ugyanakkor a számok alapján szinte biztosra vehető, hogy a kereskedelem korlátozásán és a bezárkózáson a hazai lakosság menthetetlenül veszíteni fog.


Az eredeti elemzés itt érhető el.

 

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra