Tanulmányok, előadások

Van, akinek még a 200 dolláros olajár sem lenne elég

2018. június 26. 11:48:50
Mekkora olajár kellene ahhoz, hogy egyensúlyba kerüljön a venezuelai költségvetés? A jelenlegi ár duplája, esetleg háromszorosa? Ki gondolná, hogy ezen a téren az oroszok az éltanulók?


A jelentős olajvagyon nagy kincs, azt gondolhatjuk, hogy aki volt olyan szerencsés, hogy országa területén jelentős mennyiségű olajat talált, annak pénzügyileg soha semmi gondja nem lehet. A valóság azonban ettől igencsak messze áll, hogy mennyire, azt a lenti ábra mutatja. A grafikán a legjelentősebb olajtermelő országok láthatóak, mellettük dollárban kifejezve az az olajár, melynél a költségvetésük egyensúlyban lenne 2018-ban. Világos szürkével látható a brent típusú olaj június 21-én mért 74 dolláros árfolyama.

 

 

Venezuela költségvetése például csak a jelenlegi olajár háromszorosánál, 223 dollárnál kerülne egyensúlyba, míg Líbia esetében ez az állapot 132, Nigériában 124 dollárnál következne be. A 74 dollár alatti régióban lévő országok pénzügyileg stabil képet mutatnak, sőt Oroszország - az orosz energiaügyi minisztérium által közölt adatok alapján - már 40 dolláros olajár esetén is rendben lenne.

Igencsak széles skálán mozog tehát a legjelentősebb olajkitermelő országok hatékonysága, vannak, akik már jóval a jelenlegi olajár alatt is nyugodtan alhatnak és vannak, akiknek vélhetően a világ összes olajbevétele sem lenne elég a fenntartható működéshez. És akkor a listán még nem is szerepel az 1000 milliárd dolláros olajvagyont felhalmozó norvég állam...


Az eredeti elemzés itt érhető el.

 

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra