Tanulmányok, előadások

Veszélyes, csak veszteseket hozó játszma zajlik a világban

2019. augusztus 14. 08:00:09
A Kína és Amerika között zajló valutaháború visszafordíthatatlan gazdasági károkat okozhat az egész világon, és nem lehetnek igazi nyertesei, csak vesztesei - idézi a Financial Times véleménycikkét a Növekedés.hu.


Kína központi bankja már 2000 óta agresszív befolyást gyakorol a jüan értékére. Kezdetben a dollárhoz viszonyított értéknövekedés megállítása volt a cél, 2014 óta pedig az értékcsökkenés megakadályozása. A kezdetleges intézkedések a kínai export növekedését segítették elő, míg az utóbbi idők intézkedései az amerikaiaknak kedveznek. Éppen ezért szokatlan, hogy Trump elnök miért éppen most kezdte meg a Kína elleni lépéseket - olvasható a Financial Times véleménycikkében, melyet Eswar Prasad, a Brooking Institution munkatársa, a Cornell University professzora jegyez.

A valutamanipuláció ellen tett megtorló intézkedésekre válaszul Kínának hagynia kellene, hogy a jüan értéke tovább csökkenjen. Ez azonban sokkal kisebb előnyhöz juttatná az országot, mint amekkora kockázattal jár. A valutaszakértők szerint az egyik ilyen kockázat a jüan további értékgyengülése, ami elindítaná a valuta leértékelődését és tőkekiáramlási spirált eredményezne.

A kínai kormány felkészült erre a lehetőségre, és sokkal agresszívabban is felhasználhatja a devizatartalékait, mint korábban, illetve leállíthatja az onshore és offshore spekulatív tevékenységeit. Azonban a tőkekontroll szigorítása káros hatással lenne Peking azirányú törekvéseire, hogy megnyerjék maguknak a külföldi befektetőket.A Növekedés.hu írása teljes egészében itt olvasható.


Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra