Vitafórum

A jó állam építőkövei, 5 éves az Alaptörvény – kerekasztal az ÁSZ-ban

2016. október 13. 15:10:01
A jó állammal foglalkozni népszerű foglalatosság; az adótudatosságot oktatással és felkészítéssel lehetne fejleszteni; még nem találták ki azt a tökéletes módszert, amivel a jó kormányzást mérni lehetne; a magyar társadalom nagyon jól tudja, hogy a gazdaság fehérítésében van tennivaló -€“ sok más érdekesség mellett ezeket a megállapításokat tették az Állami Számvevőszék által "A jó állam építőkövei - 5 éves az Alaptörvény" címmel rendezett konferencia előadói. A konferencián elhangzott előadások itt találhatók, az előadások után tartott kerekasztal-beszélgetésről jelen összefoglalóban olvashat.

Kaiser Tamás: A válság felerősíti az állam minőségével kapcsolatos diskurzusokat

Mi a jó állam, milyen a jó állam -€“€“ tette föl a kérdést felszólalásában Kaiser Tamás, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem professzora. Azt látjuk, hogy ezekkel a kérdésekkel az elmúlt években intenzíven kezdtek foglalkozni, a válság ugyanis felerősíti az állam minőségével kapcsolatos diskurzusokat. Jelenleg azt látom, hogy a jó állammal foglalkozni népszerű foglalatosság, s ebben meghatározó szerepe van a különféle mérések, indexek, elemzések és rangsorok készítésének - jelentette ki a professzor.

Amikor a jó államot mérhetőség tárgyává szeretnénk tenni, akkor az a kihívás, hogy egy elvont fogalmat kell lefordítani a gyakorlat nyelvére -€“ mutatott rá Kaiser Tamás. Olyan területeket kell kijelölni, melyek számszerűsíthetők, azokhoz mutatókat rendelni, amiket hiteles adatokkal kell feltölteni. Ebben a folyamatban nem lehet teljességre törekedni, és figyelembe kell venni a szubjektivitást. A mérések során kiemelten fontos a megbízhatóság és az érvényesség; ezek dilemmát jelentenek, hiszen sok olyan terület van, ahol nincsenek statisztikailag hiteles mutatók, és ahol vannak, azok sem biztos, hogy érvényesek - hangsúlyozta a professzor.

Az Alaptörvény aktív, cselekvőképes államot jelenít meg, ezért az egyetem által készített Jó Állam Jelentés 2016 is ezt állítja a középpontba. Kaiser Tamás szerint a jelentésnek a megváltozott értékelési rendszere lehet az egyik fő üzenete, az eddigi gyakorlattól eltérően ugyanis - romlik, stagnál és javul -“ új rendszer szerint értékel, vagyis az egyes mutatókra vonatkozóan erősödést, optimista várakozást és fejlesztendő értékelést ad. A jelentéből összességében kisebb optimista elmozdulás olvasató ki.

Czinege Attila: a NAV célja a "€žszürkegazdaság átvonása a fehérbe"

Egy jó államon belül fontos elem a jól működő, hatékony, gyors és korrekt adóhatóság. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal "két arca" ezt biztosítja -€“€“ mondta Czinege Attila, a NAV ellenőrzési szakfőigazgatója. Hozzátette: a NAV egyrészt ügyfélbarát módon teszi lehetővé a gyors és pontos adófizetés lehetőségét, továbbá megjelenik az ellenőrzés is, illetve az adókerülő magatartásnál a szigor. A szakfőigazgató hangsúlyozta: a NAV törekszik arra, hogy a problémás adóalanyokat felelősségre vonja, melyben fejlett, önműködő és magas színvonalú informatikai rendszer segíti.

A növekvő adóbevételekhez hozzájárult a hatékonyabbá váló adóbeszedés és a technológia fejlődése, mint az online kasszarendszer és az EKÁER bevezetése is - €“€“emelte ki a szakfőigazgató. Megjegyezte: a kormányzati intézkedések plusz adóbevételei, melyek a kiskereskedelem feletti kontroll és a nagy mennyiségű közúti áruforgalom feletti kontroll bevezetése révén jelentkeztek, közel 400-420 milliárd forintot jelentenek. Ez az összeg a két év alatt jelentkező teljes adónövekvés 1/3-át képezi. Hozzátette: a növekedésnek nincs vége, azt segítheti 2017-ben a meghatározott mértékű áfatartalmú számláknál előírt adatszolgáltatási kötelezettség is.

Az adóbeszedés hatékonyságának növelése kapcsán a szakfőigazgató felhívta a figyelmet az adótudatosságra, melyet oktatással és felkészítéssel lehetne fejleszteni, illetve a közpénzek hasznosulásának bemutatásával erősíteni. Kiemelte: a NAV célja a "€žszürkegazdaság átvonása a fehérbe", melyet akár a technológia, akár a jogszabály-módosítások által elért, minél zártabb adóbeszedési folyamat tehet lehetővé, illetve ezt segítheti az adóbürokrácia csökkentése is.

Mráz Ágoston: A magyar társadalom nagyon jól tudja, hogy a gazdaság fehérítésében bizony van tennivaló

Nem lehet olyan ranglistát összeállítani a jó kormányzásról, ami minden szereplő számára elfogadható, ezért is van ennyi próbálkozás - hangsúlyozta Mráz Ágoston Sámuel. A Nézőpont Intézet vezetője szerint azt a tökéletes módszert még nem találták ki, amivel a jó kormányzást mérni lehetne. Az intézet friss közvélemény-kutatásából kiderül, hogy a magyar társadalom háromnegyede elfogadhatatlannak tartja az adóelkerülést; kétharmada viszont egyidejűleg arról is meg van győződve, hogy ma Magyarországon adóelkerülés zajlik. Ennek alapján leszűrhető, hogy a magyar társadalom pontosan tisztában van azzal, hogy a gazdaság fehérítésében bőven van tennivaló.

Egy-egy elemzés szövegén túl érdemes megvizsgálni, hogy ki készítette az adott elemzést, s hogy az illetőt milyen motivációk hajtják - ezt úgy hívják, hogy forráskritika. De még az objektívnek látszó mérések is becsapósak lehetnek, nem mindegy ugyanis, hogy hogyan tesszük fel az adott kérdést - tette egyértelművé Mráz Ágoston Sámuel.

Nagy siker az online kassza, de azért hadd mondjam el, elsősorban Czinege Attilához fordulva, hogy egy felmérésünk szerint a megkérdezettek 53 százaléka vallja, hogy az elmúlt egy évben a kiskereskedelemben előfordult, hogy nem kapott nyugtát -€“€mutatott rá Mráz Ágoston Sámuel. Érdekes módon az éttermek tűntek a leginkább kifehéredett ágazatnak, csupán a megkérdezette 19 százaléka jelezte, hogy valamely étteremben nem kapott nyugtát.

A Nézőpont Intézet kidolgozott egy javaslatcsomagot, mely a jó állam építőköveit erősítheti. Ennek része például a készpénzmentesítés - a készpénz eltörlése nélkül -€“€“, az elektronikus fizetések elterjesztése, az adóbeszedés hatékonyságának növelése és az adópolitika átláthatóságának növelése. Mráz Ágoston Sámuel szerint két területet külön is érdemes kiemelni: egyrészt fontos hangsúlyozni, hogy a magyar társadalomban még nem tudatosult, hogy menyire drága a készpénz tartása. Másrészt érdemes lenne megfontolni azt a javaslatot, mely szerint egyes központi adókat a helyi önkormányzatok szedjenek be, hiszen ezek bizonyítottan hatékonyabbak lehetnek ezen a téren -€“€“ mondta Mráz Ágoston Sámuel.

Dr. Pulay Gyula: Minden közbizalmat megteremteni akaró szervezetnél kulcsfontosságú az átláthatóság


A jó állam kérdése indokoltan foglalkoztatja az embereket, hiszen az emberek megbízták az államot, hogy helyettük végezzen el feladatokat. Az állam feladata e területen tehát annak a bizalomnak a megteremtése, hogy amit magára vállalt, azt jól tudja ellátni - mondta az Állami Számvevőszék felügyeleti vezetője. Hozzátette: a bizalomnak két eleme van, mely egyrészt a tisztesség formájában jelenik meg, másrészt a képesség tekintetében, vagyis hogy valóban el tudja-e látni az állam a rábízott feladatokat. A bizalom e két elemét vizsgálja az Állami Számvevőszék is a szabályszerűség és a hatékonyság vizsgálatakor -€“€“ tette hozzá Pulay Gyula.

A teljesítmény mérése nagymértékben függ a kormányzati céloktól. Jó példa erre az Alaptörvényben rögzített 50 %-os államadósság mértéke is, mely lehetővé tette a stabilizációt és a konszolidációt -€“ emelte ki a felügyeleti vezető. Folytatta: szükséges a teljesítmény méréséhez több területen - mint a bevételek, a kiadások, és tartalékok területén is -€“€“ a mérőpontok kialakítása és célok kitűzése, hisz ezekhez viszonyítva jobban lehetne mérni a teljesítményt. Az eredményesség és hatékonyság érdekében minden elköltött adóforinthoz kritériumot lehetne rendelni -€“ tette hozzá a felügyeleti vezető.

Az Alaptörvény rögzíti és ezzel biztosítja a közpénzek átláthatóságát. A jó állam felé a bizalom akkor alakul ki, ha az átláthatóvá teszi tevékenységét és eredményeit, mivel az állampolgárok akkor lesznek tudatosabbak, ha meggyőződnek arról, hogy pénzüket jól használják fel. Az ellenőrzött szervezeteknél is alapvető követelmény az átláthatóság megteremtése, melyet az ÁSZ ellenőrzései során vizsgál -€“€“ hívta fel a figyelmet Pulay Gyula. Megjegyezte: az ÁSZ-nál szintén rendkívül fontos az átláthatóság, mely többek között az ellenőrzések, projektek folyamatos kommunikációjával valósul meg.

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra