Vitafórum

Befektető önkormányzatok - Itt vannak az első tapasztalatok

2016. december 1. 12:00:01
Az Állami Számvevőszék korábban nem ellenőrzött speciális területre, az önkormányzatok befektetési tevékenységére, illetve a csődhelyzetbe került önkormányzatok adósságrendezési eljárásaira terjesztette ki ellenőrzéseit. Jelen cikkben a befektetési döntésekkel kapcsolatos ellenőrzések tapasztalataira koncentrálunk. A fő következtetés az, hogy a közpénzfelhasználás szabályossága az önkormányzatok döntő többségénél nem volt biztosított, továbbá a közvagyon biztonságos, körültekintő befektetése nem volt biztosított egyik vizsgált önkormányzatnál sem.

Az ÁSZ összesen 13 jelentést készített el és hozott nyilvánosságra, melyekből hat önkormányzat esetében - Almásfüzitő, Arló, Dunaszeg, Fót, Százhalombatta és Törökszentmiklós - a belső kontrollrendszer kialakítására és működtetésére irányult az ellenőrzés, valamint kiterjedt a pénzügyi befektetési döntések szabályosságára is.

A 2015-ben történt, brókercégekhez kapcsolódó események kockázatait értékelve, valamint azok társadalmi jelentőségére tekintettel az Állami Számvevőszék kiterjesztette a belső kontrollrendszer ellenőrzését az érintett önkormányzatok befektetési döntéseire is.


Ezeknek az ellenőrzéseknek a célja elsősorban annak megállapítása, hogy az önkormányzat belső kontrollrendszerének kialakítása, továbbá egyes elemeinek működtetése biztosította-e az önkormányzatnál a közpénzfelhasználás szabályosságát.

Továbbá, hogy az erőforrásokkal való szabályszerű és hatékony gazdálkodáshoz szükséges követelmények érvényesítése, számon kérése, ellenőrzése megtörtént-e az önkormányzatnál. Az ÁSZ értékelte azt is, hogy a belső kontrollrendszer kialakítása és működtetése támogatta-e az integritás szemlélet érvényesülését.


Végezetül az ÁSZ vizsgálta azt is, hogy az önkormányzat egyes befektetési döntései és azok végrehajtása, elszámolása megfelelt-e a vonatkozó jogszabályoknak és belső szabályozásoknak, a kialakított kontrollrendszer támogatta-e a szabályszerű feladatellátást.

Az eddig lezárt hat ellenőrzés alapján az ÁSZ megállapította, hogy a belső kontrollrendszer kialakításának és működtetésének hiányosságai miatt a közpénzfelhasználás szabályossága az önkormányzatok döntő többségénél nem volt biztosított, s így a befektetési tevékenység szabályszerű végzését nem támogatta.


A hat ellenőrzés alapján az ÁSZ feltárta továbbá, hogy a befektetésekkel kapcsolatos döntések szabályszerűtlen előkészítése és végrehajtása következtében a közvagyon biztonságos, körültekintő befektetése nem volt biztosított egyik önkormányzatnál sem.

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra