Vitafórum

Financializáció, avagy a globalizmus menedzsmentfilozófiája

2014. október 16. 11:18:01
A globalizmus filozófiája, a neoliberalizmus. Általános elterjedéséhez a gazdaság financializálása járult hozzá. Az úgynevezett fordi növekedés negyedszázadában a pénzügyi szektor szolgálta a reálszektor érdekeit. A helyzet megváltozott az utóbbi évtizedekben. A pénzügyi szektor irányító erővé vált. A makro- és mikroszféra egyaránt a finanszírozás függvénye lett. Ennek okai közt van az általános eladósodás és a modern menedzserérdekeltség - írja a Pénzügyi Szemlében publikált elemzésében Botos Katalin, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára.

Botos Katalin


A financializáció mind a mikro-, mind a makroszintű menedzsmentben változásokat hozott. A menedzsment érdeke a vagyonnövekményhez kötött. A versenyző ember humán tőkeként tekint magára. A cégen belül önmagát ellenőrzi és alkalmas a kiszervezésre. A kiszervezés a hierarchikus kapcsolatokat oldalirányúvá változtatja. Ezzel azonban növeli a munkavállaló kiszolgáltatottságát, lazítja a szolidaritást a munkavállalók között.

A makromenedzsmentben a jó kormányzás lényegévé az vált, hogy az állam is egy a piaci szereplők közül, s maximális hatékonyságra törekszik. A neoliberalizmusban nem az állam háttérbe szorítása vagy csökkentése a cél, hanem szerepének átalakítása.

Ez az átalakuló szerep az alapvetően kiadáscsökkentést eredményező reformokat jelenti, amelynek során ugyanakkor az állam szabályozó szerepvállalása erősödik. Legfőbb rendeltetése, hogy az eladósodott állam mindenkor képes legyen az adósságszolgálat teljesítésére.

...

Botos Katalin a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára

...

A teljes elemzés itt olvasható.

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra