Vitafórum

Piac vagy állam: elméletben és gyakorlatban

2017. december 11. 11:50:01
Botos Katalin Nicholas Wapshott Keynes és Hayek című könyvéről szóló szakirodalmi szemléjében alapvetően a műben szereplő két közgazdászról, és a nevükhöz köthető egyik alapvető gazdaságpolitikai vitakérdéssel kapcsolatban fejti ki gondolatait. Ebben a cikkben néhány pontosító megállapítást teszek, illetve egyes kérdésekben talán vitatkozom is, és az alapkérdés tekintetében le is teszem a garast. Ha egyáltalán valaha is felvetődött, a gyakorlatban, azaz a gazdaságpolitika tekintetében már rég eldőlt a piac kontra állam vita. Ugyanakkor a közgazdasági gondolkodás területén mindig is lesznek az állami beavatkozást némi kritikával szemlélő közgazdászok. Ez egyszerűen a közgazdaságtan fejlődéséből következik. Szakadát László írására Botos Katalin válaszolt. (Pénzügyi Szemle 2017/3.)

Szakadát László

Botos a könyvszemle legelején felteszi az általa aktuálisnak tekintett egyik nagy kérdést: "€žkell-e állami beavatkozás a piac működőképességéhez" és ezt meg lehet-e indokolni? Nem tudom, Botos pontosan mit értett a kérdése alatt, de szerintem az efféle általános kérdéseket általában nem lehet (jól) megválaszolni és éppen ezért a válasz keresése csak eltereli a figyelmet és az energiákat. amikor felmerül ez a kérdés, akkor e helyett mindig azt javaslom, hogy egy konkrét termékpiac vonatkozásában fogalmazzák meg pontosan a kérdést. Konkrét, jól körülhatárolt kérdésre nagy valószínűséggel lehet elég egyértelmű választ adni. A kérdés pontosítására vonatkozó kérésem arra is vonatkozik, hogy normatív kérdés ("€žKell-e?") megfogalmazásakor azt is jelölje meg az illető, kinek a szempontjából kell a beavatkozást értékelni, és a válaszban próbáljon meg arra is kitérni, hogy a beavatkozásnak mi a másokra gyakorolt hatása.


Tapasztalatom szerint a piacelemzések akkor sikeresek, ha az iménti általános kérdés helyett egy konkrét piacon próbáljuk megtalálni a választ. Ráadásul még az adott piacon sem általánosságban, időtől és helytől, intézkedéstől függetlenül tesszük fel kérdéseinket, hanem ennek pont az ellenkezője szerint járunk el.

Szerintem a közgazdászokat nem pusztán a piac működőképessége (bármit is jelentsen ez), hanem többnyire a szabad piac és/vagy más intézményi megoldás, például állami beavatkozás (egymáshoz is viszonyított) hatékony vagy nem hatékony jellege érdekli. Ez egyszerűen az alternatívákban való gondolkodásból következik. Ma már egyébként a szóban forgó általánosított kérdés ekként fogalmazható meg inkább: Képes-e az állami beavatkozás a szabad piac (azaz az állami beavatkozás nélküli állapot) eredményén javítani? Illetve, egyre gyakoribb az efféle kérdés is: "Kívánatos-e a szabad piac (azaz az állami beavatkozás nélküli állapot) eredménye?"

Ha sok-sok piacelemzés eredménye lenne ismert és az eredmények nem nagyon szóródnak, akkor abból talán könnyebb lenne általánosan is megválaszolni az általánosságban feltett kérdést. Ugyanakkor persze vélelmezhetjük, hogy az általánosításból kialakított vélemény - az általánosítás természetéből adódóan - túl sommás lesz. Az előre borítékolható válasz pedig az általánosan feltett kérdésre igen nagy valószínűséggel ez lesz: "€žattól függ."

...

Szakadát László a Budapesti Corvinus Egyetem docense

...

A teljes tanulmány itt olvasható, a Pénzügyi Szemle legújabb száma itt érhető el.

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra