Vitafórum

Valóban a fiskalizáció oldaná meg a nyugdíjrendszer problémáit?

2017. december 18. 14:09:01
A cikk közvetlenül kapcsolódik Árva László és Mádi László tanulmányához, ahol a társadalombiztosításnál általában javasolják az áttérést a járulék alapú finanszírozásról a közvetlen állami finanszírozásra, miközben nem beszélnek arról, hogy emiatt megváltozna a mostani nyugdíjrendszer. Cikkemben azt kívántam rögzíteni, hogy a nyugdíjnál ilyen jelentős finanszírozási változás a teljes nyugdíjrendszer radikális megváltozását hozná magával, ami nem biztos, hogy kívánatos. Banyár József vitacikkére Árva László és Mádi László válaszolt.

Banyár József

Úgy ítélem meg, hogy a társadalombiztosítás finanszírozása és a társadalombiztosítás által nyújtott szolgáltatások mértéke és a jogosultságok szorosan összefüggenek, azok nem választhatók egymáshoz képest tetszőlegesen. Az egészségügy már most nagyrészt fiskalizált finanszírozású, egy teljesen fiskalizált finanszírozásra való áttérést jól meg lehet indokolni. Hogy ez valóban segítene-e az országnak ez további vizsgálódást igényel, de érdemes róla beszélni.

A nyugdíj tekintetében azonban tisztában kell lenni azzal, hogy a fiskalizáció egyet jelent az általános, állampolgári jogú, alacsony összegű alapnyugdíjrendszerre való áttéréssel, tehát ha a fiskalizációról beszélünk, akkor szorosan ezzel együtt az alapnyugdíjról is beszélni kell. Nem vagyok azonban biztos abban, hogy az angolszász országokban jól működő rendszer nálunk is jól működne.

A magam részéről ezért egy a generációk közti elszámoláson alapuló nyugdíjrendszer bevezetésére tennék javaslatot, vagyis a mai rendszert fokozatosan úgy reformálnám meg, hogy a nyugdíjjogosultságot nem a nyugdíjjárulék fizetése teremtené meg, hanem a járulékfizető felnevelése, akinek viszont járulékot azért kellene fizetnie, mert azzal tartozik felneveléséért cserébe. Akik nem akarnak gyermeket nevelni, azok számára egy olyan feltőkésített résznyugdíjrendszert kell kialakítani, ahova félrerakják a gyermeknevelésen megtakarított pénzüket, s nekik ebből lesz nyugdíjuk.

...

Banyár József a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi docense

...

A teljes tanulmány itt olvasható, a Pénzügyi Szemle legújabb száma itt érhető el.

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra

  • 1

    A nyugdíjrendszer alapdilemmája, hogy a most fizetett járulékomért egy nyugdíjvárományra szerzek jogosultságot, aminek a fundamentumai a jövőben jelentősen változnak. A változó rendszer negatív hatásaihoz mások esetében kapcsolódhat pozitívum is, ami lehetőséget kellene hogy adjon a kiigazításokra. A tanulmány alapgondolata szimpatikus számomra.